Twinkeltoernooi 2020

Foto’s volgen. Hieronder alvast een verslag.

Shogaisha Judo op het Twinkeltoernooi 2020                                                 verslag: Emile Heesters

Op zaterdag 25 januari was het zover.

We gingen vanuit Shogaisha Judo met een mooie ploeg van 7 judoka’s naar ‘Achter de tuintjes’ te Gilze, om daar deel te nemen aan het 21ste Twinkeltoernooi.

Dit Aangepast Judotoernooi wordt door het District Zuid-Nederland georganiseerd, en is altijd goed voor veel sfeer en een fijne judodag.

Als adviseur van het District inzake Aangepast Judo (A-judo) mocht ik het toernooi openen en later ook de prijzen uitreiken. Dit was voor mij een bijzonder mooie ervaring. Gelukkig had ik nog genoeg tijd om van de prestaties van onze judoka’s te genieten en mee te coachen.

Niet dat ik veel hoefde te doen, want onze judoka’s staan zelf hun mannetje en werden begeleid door Nick Honders, Arie en Stef.

Onze zeven judoka’s waren: ‘jonkies’ Yosua en Lucas en de meer ervaren Jennifer, Anouk, Nick Kloppenburg, Victor en Martijn.

Lucas deed supergoed zijn best en hij stond zijn mannetje in wedstrijden tegen judoka’s met een hogere band dan hij. Op zijn allereerste toernooi wist hij een wedstrijd mooi te winnen. In de verloren wedstrijden maakte hij het de tegenstander moeilijk. Een keer moest er zelfs een scheidsrechtersbeslissing aan te pas komen, omdat beide judoka’s hadden gescoord en de stand gelijk was. Lucas haalde de derde plaats in zijn poule. Supergoed gedaan Lucas!

Yosua was vooraf best zenuwachtig. Dat kon ook wel, want het was voor hem de eerste keer dat hij aan een toernooi meedeed. Toch was hij niet zenuwachtig tijdens zijn wedstrijden. Rustig en zeer beslist won hij wedstrijd na wedstrijd, en hij eindigde de dag met goud! Toen waren er geen zenuwen meer, wel een brede glimlach! Prachtig gedaan Yosua!

 Jennifer zat in een zware poule. Grote sterke meiden met hoge banden maakten het haar moeilijk. Ze kon niet altijd haar eigen judospel spelen en verloor twee wedstrijden. Toch verloor ze in haar laatste wedstrijd haar geduld niet, en ze wisselde razendsnel van een rechtse naar een linkse worp: dat was haar kans om te scoren: waza- ari! Jennifer haalde zo brons waar ze trots op mag zijn.

Voor Anouk is elke wedstrijd weer spannend. Toch stond ze er toen het echt moest. Ze knokte flink en bleef tegelijk heel sportief. Ze was voorzichtig voor een tegenstander die dat nodig had. Ze won twee van haar 3 wedstrijden en haalde een prachtige 2de plaats. Proficiat met zilver Anouk!

Nick Kloppenburg was van plan om te winnen vandaag, en dat lukte ook heel aardig. Met goed judo en veel inzet wist hij maar liefst drie van de vier wedstrijden te winnen. Hij bleef er bij lachen en haalde een verdienstelijke 2de plaats: zilver! Keigoed zeg, ik kan ook zeggen: ‘sick’!

Voor Victor kent het judospelletje steeds minder geheimen. Rustig en beheerst liep hij naar zijn startplekje op de mat, en na het groeten ging hij vol aan de bak. Hij bleef zoeken naar de beste manier om zijn tegenstander te werpen, en met resultaat: ippon na ippon scoorde hij: 5 overwinningen op rij! Hij was sportief als altijd, maar ongenaakbaar: goud voor Victor!

Martijn zat in dezelfde poule als Victor. Hij knokte en gaf alles, maar de tegenstanders waren deze dag te sterk. Martijn haalde nog wel een mooie overwinning, maar hij moest toch ook enkele verliespartijen incasseren. Het is dan weer typisch voor Martijn dat hij dat sportief oppakt en evengoed de andere judoka’s aanmoedigt en hen een steuntje in de rug geeft. Martijn, dit brons heb je dik verdiend!

Judo voor kinderen die extra aandacht nodig hebben